Helen van Seksueel Trauma

Helen van Seksueel Trauma

Seksueel trauma is iets dat op allerlei verschillende niveaus kan plaatsvinden in ons. Maar hoe werkt het dan? Datgene waardoor trauma is ontstaan, is niet meer… datgene is in het verleden. Ons eigen verleden of dat van voorouders. Wat er van is overgebleven vindt zich plaats in ons lichaam in de vorm van verkramping. 

Deze verkramping kan zorgen voor fysieke ongemakken, fysieke pijnen, maar ook dat we ons angstig voelen, op slot, dat we blokkade ervaren of veel weerstand ervaren/ niet kunnen genieten van seks, intimiteit, penetratie en/of genot kunnen ervaren. Om deze reden kan het helen van seksueel trauma een uitdagend proces zijn. Vaak zijn we ons niet bewust van deze trauma’s en verkrampingen in ons, of we zijn ons er wel van bewust maar weten niet wat we kunnen doen om hier mee om te gaan, en hier van te helen. 

Heel simpel gezegd kan het heel waardevol zijn om naar de verkramping of blokkade toe te bewegen, maar ja hoe doe je dat?

Als we hier mee beginnen kan het ons terugbrengen naar bepaalde ervaringen waardoor we bang worden. Het kan ervoor zorgen dat ons lichaam ‘weer’ op slot gaat. Soms kunnen we ons helemaal geen vervelende seksuele ervaringen herinneren, maar toch seksuele blokkade ervaren. Het kan zijn dat we bepaalde herinneringen niet meer terug kunnen halen, dit ligt dan als het ware verstopt in ons onderbewustzijn. Het ligt dus wél opgeslagen in het ons lijf/zenuwgestel, maar in ons brein is de herinnering heel ver weg gestopt. Wat ook zou kunnen is dat we bepaald (seksueel) trauma vasthouden dat niet perse van ons is, maar wel aanwezig is in ons familie systeem. 

Eén van onze ouders of grootouders of misschien wel een hele lange lijn van vorige generaties kan bepaalde dingen hebben meegemaakt en dit trauma niet hebben verwerkt. Dit trauma slaat zich vervolgens op in het lijf en op het moment dat wij dit niet verwerken als mens, dan geven we trauma door aan onze kinderen. Dit is een gegeven dat allang bekend is vanuit oude, spirituele tradities waar ze bijvoorbeeld spreken over Karma en Samskaras. Maar ook in de huidige wetenschap wordt deze kennis inmiddels onderbouwd in de epi-genetica en pre-perinatale psychologie. Mocht dit je interesse wekken raad ik je aan om het boek van Bessel van der Kolk – Body keeps the Score te lezen. 

Maar waar het trauma ook vandaan komt, na de fase van deze ‘bewustwording’ zijn er tal van manieren om te werken met deze trauma’s. Om er aandacht aan te geven, om ze los te laten, om te helen van de pijn en verkramping die ermee gepaard is gegaan. Als je dit proces aangaat, kan dit in eerste instantie moeilijk en uitdagend aanvoelen, maar zeker als dit liefdevol en geduldig aanpakt, kan dat al snel zachter en makkelijker voelen. Uiteindelijk kan het er voor zorgen dat je je seksuele trauma volledig heelt, dat je meer verbinding voelt met je eigen lijf, emoties en genot. Je kunt meer gaan genieten van aanraking, seks, intimiteit, zowel met jezelf als met een partner. Hierdoor kun je je vrijer gaan voelen in je lijf, meer verbonden, meer zelfverzekerd, waardoor je meer vertrouwen voelt in jezelf en liefde voor jezelf.  

Wat hier aan bij kan dragen is bijvoorbeeld het samenwerken met een Yoni eitjes. Deze bijzondere stenen in de vorm van een ei kun je inbrengen en bepaalde oefeningen mee doen. Dit versterkt je bekkenbodemgebied en werkt ook als energetische heling. Naast deze specifieke methode is het sowieso belangrijk om meer aandacht toe brengen naar jouw schoot en Yoni (een oude benaming voor het hele bekkenbodemgebied, de baarmoeder en de vulva/vagina). 

Dit kan er voor zorgen dat je naast heling ook weer in verbinding komt te staan met jouw seksualiteit en opnieuw leert ontdekken wat jouw grenzen zijn en wat jouw (seksuele) verlangens zijn. 

In mijn jaartraining Remember is dit een groot thema. Leren we onze eigen seksualiteit helemaal opnieuw kennen met alles dat ze inhoudt, dus onze trauma’s, grenzen, verlangens en ons diepste genot. Elk half jaar is er een instroom moment voor deze jaartraining. 

Het is belangrijk mindful om te gaan met alles dat we ervaren in dit leven. Zo ook met de trauma’s en beperkende ervaringen die we hebben gehad in en rondom onze seksualiteit. Met ons hoofd willen we vaak van A naar B, we willen het trauma oplossen, helen en weer door. Maar dit is simpelweg niet hoe onze levensprocessen werken, deze verlopen namelijk cyclisch. 

Maar hoe kunnen we onze trauma’s en beperkende ervaringen op een gezonde manier integreren of verwerken? Hoe kunnen we iets als angst, schaamte, schuld, verdriet of liefdesverdriet omzetten in iets dat ons kracht geeft? Ik geloof dat het wederom neerkomt op balans. We doen dit door het werk te verrichten, door helingswerk te doen, maar daarbij heel goed in acht te houden dat: 

~ We geen haast hebben in onze seksuele heling. Neem de tijd voor jouw helingsproces en luister naar je lijf die soms hard mag werken, maar in periodes ook rust en ontspanning nodig heeft;

~ We onszelf niet pushen. Als je je niet goed voelt, verdrietig bent, depressieve gevoelens ervaart of gewoon de energie niet kan vinden om het werk te doen. Geef jezelf dan de tijd en acceptatie om in een winter te zijn;

~ Onze seksualiteit altijd heel is. We zijn niet gebroken en het is voor elke vrouw mogelijk om seksueel te helen, te bloeien en te ontwaken;

~ We vaker voor genot dan voor pijn mogen kiezen! Dit is cruciaal voor vrouwen die de neiging hebben om te blijven kiezen voor de pijn die ze hebben gekend rondom seks. Als je dus kiest voor een oefening waarin oude pijn omhoog komt, kies er dan voor om die week minimaal twee oefeningen te doen voor plezier, kalmering en genot. Deze combinatie zorgt ervoor dat we ons kunnen verankeren in genot, terwijl we ook het werk doen om de oude pijn los te laten;

~ Ons veilig voelen tijdens seks (met onszelf of met een partner) het allerbelangrijkste is. Veiligheid creëert openheid en intimiteit. Voor vrouwen die zich onveilig hebben gevoeld tijdens seksuele ervaringen kan een veilige container bijdragen aan diep helend werk;

~ Als we moeite hebben met het stellen van grenzen en/of het uitspreken van onze (seksuele) verlangens, dat het tijd wordt om hier mee te gaan oefenen, zowel in bed als daarbuiten. 

Wie ben ik eigenlijk?

Mijn naam is Nada, een geboren en getogen Rotterdamse. Mensen (en hun relaties), emoties, verdiepende gesprekken, persoonlijke ontwikkeling, reizen en gezonde voeding zijn mijn grote passies. 

Verder schrijf ik graag en deel ik mijn levenslessen met de wereld.

 Voor meer info over mij(n opleidingen) en mijn werk verwijs ik je door naar de rest van mijn website:

Geen reactie's

Geef een reactie