Omgaan met (heftige) emoties

Omgaan met (heftige) emoties

Emoties zijn een essentieel onderdeel van wie we zijn. Ze kunnen ons zoveel leren over onszelf en onze behoeften. Toch hebben velen van ons nooit geleerd hoe we op een gezonde manier met onze emoties kunnen omgaan. In deze blog wil ik je even meenemen en tools meegeven om beter om te gaan met onze bijzondere emotionele wereld. Om onze emoties te verkennen en uiteindelijk te omarmen.

Het begint allemaal met bewustwording. Wees jezelf bewust van wat je voelt, zonder oordeel. Als mens op deze aarde hebben we de ontzettend bijzondere gave om… te VOELEN. Wauw! Het is zo bijzonder dat we kunnen voelen.

Stel je eens voor dat je niet kon horen, zien, proeven en ruiken… dan zou je nog steeds voelen. Je zou energetisch door de ruimte heen bewegen en allerlei ervaringen hebben (net zoals een worm, zonder al te veel bewustzijn, zo zie ik het altijd voor me haha. En wat weten wij ervan? Misschien dat de ervaring van een worm mega bewust en bijzonder is. Heerlijk door de koude aarde. Anyways…)

We zijn vaak geneigd om onze emoties te onderdrukken of negeren, omdat we hebben aangeleerd dat het zwak of aanstellerig is als we onze gevoelens er laten zijn. Dit zijn collectieve conditioneringen, voor zowel mannen als vrouwen. Maar het voelen van emoties is mega natuurlijk en juist daarom getuigt het van moed en kracht als je je emoties kunt (h)erkennen en er laten zijn.

Het kan bijdragen om je emoties te onderzoeken. Zijn er veel een vaak (heftige) emoties aanwezig? Probeer te achterhalen wat jouw emoties triggert. Wat maakt dat je je zo voelt? Wat zijn jouw behoeften en verlangens die hiermee samenhangen? Dit kan je helpen om beter te begrijpen waar jouw emoties vandaan komen en hoe je hiermee om kunt gaan. Hoe meer (liefdevolle) aandacht je hieraan kunt geven, hoe meer je zult toe bewegen naar balans binnen jouw emotionele wereld.

Zeker als je dit vaker oefent en je kunt bepaalde emoties (gekoppeld aan blokkade, verkramping of trauma) leren loslaten… breekt er een fase aan waarin je mag accepteren dat emoties en gevoelens er altijd zullen zijn. Ze zijn afhankelijk van onze innerlijke en externe seizoenen, van dat wat we meemaken en dat wat zich aandient in ons lijf en leven. Als we onze gevoelens volledig kunnen omarmen, kunnen ze ons helpen en ondersteunen in het leven van een vol leven. Als vrouw in onze kracht, in balans, met onze voeten diep in onze Moeder Aarde. Een bewust hoofd, verbonden met onszelf en met de natuur waar we onderdeel van zijn. Onze gevoelens mogen er zijn, want zij navigeren ons door dit bijzondere, soms rauwe leven.

Huil, wees woedend, voel de jaloezie of de schaamte die soms omhoog komt. Als deze gevoelens er volledig mogen zijn van jou, en je kunt ze echt doorvoelen: maak je juist meer ruimte voor andere gevoelens zoals vreugde, dankbaarheid en liefde. 

“Net als het leven beweeg ik me door seizoenen. Ga ik van zacht en meegaand, naar wild en onstuimig. Spring ik hoog en laag, ben ik liefdevol en onredelijk, voel ik me soms woest of juist diep dankbaar. Net zoals het leven bloed ik, lijd ik, huil ik, schreeuw ik, geniet ik, werk ik, heb ik lief…
 
Net zoals Moeder Natuur…
🌍 heel ik door mezelf te uiten;
🥗 voed ik mezelf door alles te laten stromen;
🌀 ben ik in balans, juist door alles te doorvoelen.”

Als je heftige emoties ervaart, kan het helpen om deze te uiten op een gezonde manier. Bijvoorbeeld door middel van creatieve expressie, schilderen, schrijven of dansen. Ook kan het natuurlijk helpen om hierover te praten met iemand die je vertrouwt of die hierin is gespecialiseerd (like moi). Niet alleen praten, maar bepaalde (psychologische of lichamelijke) oefeningen kunnen hier enorm aan bijdragen.

Onthoud dat emoties niet goed of fout zijn, ze zijn er gewoon. Het is aan jou om te beslissen hoe je ermee omgaat. Emoties kunnen ons zoveel leren en ons helpen groeien als persoon. Omarm jouw emotionele wereld en sta jezelf toe om te voelen.

Elk half jaar openen de deuren van mijn jaartraining Remember waar dit grootse thema van VOELEN de onderstroom is ~ Het omarmen van je emoties, jezelf echt volledig ontmoeten in alles dat je voelt, is iets dat we onszelf opnieuw mogen aanleren. 

Wie ben ik eigenlijk?

Mijn naam is Nada, een geboren en getogen Rotterdamse. Mensen (en hun relaties), emoties, verdiepende gesprekken, persoonlijke ontwikkeling, reizen en gezonde voeding zijn mijn grote passies. 

Verder schrijf ik graag en deel ik mijn levenslessen met de wereld.

 Voor meer info over mij(n opleidingen) en mijn werk verwijs ik je door naar de rest van mijn website:

Geen reactie's

Geef een reactie